Jak wybrać papier maskujący?

Wybór papieru maskującego jest tak samo ważny, jak wybór papieru do sublimacji czy urządzeń, które wykorzystuje się w druku sublimacyjnym. Papier maskujący służy do zabezpieczania urządzeń, podczas przenoszenia nadruków na tkaniny. Jest to papier specjalistyczny, który dostępny jest rolkach. Jak mówią liczne opinie, wykorzystuje się go też w przemyśle krawieckim i lakierniczym. Bo papier maskujący występuje też w postaci samoprzylepnej.

W takiej wersji można spotkać go tam, gdzie świadczone są usługi lakiernicze. Za pomocą papieru maskującego zabezpiecza się te powierzchnie, które podczas malowania nie powinny ulec zabrudzeniu czy pokryciu farbą. Dlatego samoprzylepny papier maskujący posiada nie tylko mocna powłoka klejącą. Jego struktura jest tak opracowana, że nie przenikają przez niego żadne substancje. W ten sposób spełnia on swoje zadanie. Jeśli trzeba się zdecydować na to, jaki papier maskujący wybrać, najważniejsze jest, w jakim celu ma on służyć. Pod tym kątem wybiera się szerokość papieru i jego gramaturę. Pod tym kątem wybiera się też, czy ma to być papier z warstwą klejącą, czy też bez niej. Tam, gdzie sprzedaje się papier maskujący, zwykle proponuje się jego szeroki wybór. Sprzedawcy zdają sobie sprawę z tego, że papier maskujący jest stosowany w różnych okolicznościach i dlatego nie zawsze korzysta się z takiego samego. Dlatego też oferują oni papier maskujący na rolkach mniejszej i większej wielkości. Udostępniają go też w postaci samoprzylepnych taśm czy arkuszy papieru. Ceny papieru maskującego bywają zróżnicowane i zależą głównie od jego specyfiki i objętości. Zawsze jednak jest możliwość kupienia mniejszej i większej rolki papieru maskującego. Jest to korzystne dla tych osób, które chcą sprawdzić, jak spisuje się papier danego producenta. Wtedy nie kupują oni pokaźnych rolek, ale te najmniejsze. Jeśli papier okaże się kiepskiej jakości, to nie muszą się z nim męczyć przez długi czas. Duże rolki papieru kupuje się wtedy, kiedy jest to papier sprawdzony i dobrej jakości.

Jak oceniasz artykuł?

/ 5.

Dodaj komentarz